Hikayat Pinggir Air : Jilid II - Shi Nai'an; Lim Chuan Boon; Tan Lai Peng; Woo Tack Lok (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Hikayat Pinggir Air atau judul asalnya Shui Hu Zhuan, sebuah novel klasik Cina yang sangat terkenal dan disukai ramai sepanjang masa, berlatarbelakangkan pemberontakan demi menegakkan keadilan pada rakyat penghujung zaman pemerintahan Huizong. Maharaja Dinasti Song yang memerintah dari tahun 1102 hingga 1125. la mengisahkan mengapa & bagaimana kira kira-kira 100 orang lelaki & wanita berpadu tenaga di sebuah pergunungan yang berpaya menjadi pemimpin kepada ribuan tentera pemberontak dan perjuangan bermatian-matian dengan penuh semangat waja semasa pemerintah yang kejam lagi zalim. Hikayat Pinggir Air menawan hati pembaca Cina, sama ada yang tua atau yang muda. Kisah yang diutarakan kerap kali diadaptasi menjadi drama pentas, filem, wayang boneka malah disadur dalam pelbagai bentuk terbitan seperti puisi, Iukisan, buku komik dan kartun. Karya agung ini turut diterjemahkan dalam pelbagai bahasa, antaranya bahasa Jepun, Inggeris, Rusia, Jerman, Vietnam, Perancis & Belanda.
Keywords: Chinese Fiction; Chinese literature -- Yuan dynasty 1260-1368; Martial art Fiction