Menulis Mengatur Diri Berfikir - Nisah Haron; Nisah Haron (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Karya sastera itu terbentuk hasil gabungan tiga perkara penting, iaitu manusia, peristiwa dan pemikiran. Manakala esei-esei sastera pula tidak lari daripada tiga unsur yang hampir sama. Hanya struktur penulisan dan khalayak pembaca yang membezakan antara kedua-duanya. Sesebuah hasil tulisan yang jelas datangnya daripda pemikiran yang jernih. Gaya penulisan esei sastera di dalam kumpulan ini dipengaruhi dua perkara: pertama, disiplin perundangan termasuk struktur penyampaian. Bidang ini telah mendisiplinkan cara berfikir dan menyusun idea supaya jelas, tuntas dan sesuai kepada pihak yang ditujukan.
Included indexes (229-236)
Keywords: Writing -- Techniques